Bij een renovatie in huis denk je al snel aan een nieuwe keuken, vloer of badkamer. Logisch, dat zijn elementen die in het oog springen; die visueel het verschil maken. Maar achter de schermen zijn er ook onderdelen van je woning die je aandacht verdienen. Wat dacht je van hét hart van je stroomvoorziening in huis: de groepenkast? Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of jouw elektra nog up-to-date is, zeker als je veel nieuwe apparatuur toevoegt aan je huishouden. Is jouw groepenkast nog in orde, of wordt het tijd voor grote aanpassingen? Je ontdekt het in deze blog!
Redenen om je meterkast te vervangen
Je groepenkast vervangen lijkt een drastische maatregel. Toch is het in sommige gevallen de enige manier om je elektra veilig te houden! Bij oudere woningen tref je vaak nog elektra uit de jaren zeventig of eerder aan, zonder aardlekschakelaar en met een bedroevend klein aantal groepen. Of heeft jouw groepenkast nog van die porseleinen stoppen? Het zijn allemaal aanwijzingen dat je elektra al decennia niet geüpdatet is. Dikke kans dat het helemaal niet meer aansluit bij de stroomvraag die jouw huishouden tegenwoordig heeft!
Andere redenen om je groepenkast te vervangen, zijn:- Je wil het aantal groepen uitbreiden
- Je wil je meterkast verplaatsen naar een andere plek in huis
- Je wil een krachtstroomgroep toevoegen
- Je wil overschakelen van een 1-fase naar een 3-fase groepenkast.
Compleet vervangen of uitbreiden?
Is je groepenkast nog redelijk nieuw, maar merk je dat hij de stroomvraag van al je apparaten niet meer kan bijbenen? Dan kun je er ook voor kiezen om je bestaande groepenkast uit te breiden met een aantal nieuwe groepen. Zo kun je de zware stroomverbruikers beter van elkaar scheiden en voorkom je een piekbelasting op een enkele groep als al die grote stroomverbruikers tegelijkertijd aan staan.
Ga je apparaten installeren die op krachtstroom werken, en heb je nog een 1-fase groepenkast? Dan is het in de meeste gevallen toch nodig om je meterkast te vervangen en een 3-fase model te installeren. Alleen daarop kan je een krachtgroep aanbrengen. Krachtstroom is steeds vaker nodig voor moderne apparaten als jacuzzi’s en sauna’s. En ook bijvoorbeeld warmtepompen werken op krachtstroom!
Welk merk kies je?
Als je niet thuis bent in de wereld van elektra, dan is het ingewikkeld om het juiste merk te kiezen voor je nieuwe groepenkast. Waar let je op, en wat zijn nou echt merken waar je op kan bouwen? Wil je gaan voor een gerenommeerd merk met Nederlandse roots dat al sinds de jaren topproducten op het gebied van elektra maakt, kies dan voor een groepenkast van ABB HAF. Al hun groepenkasten zijn voorzien van het KEMA-KEUR keurmerk en voldoen dus aan de hoogste veiligheidseisen. Bij Elektro-kopen.nl vind je het volledige assortiment van ABB HAF online; makkelijk online bestellen tegen de scherpste prijzen!
Je nieuwe groepenkast slim inrichten
Voor je jouw nieuwe groepenkast gaat bestellen, is het slim om goed na te denken over de inrichting ervan. Je wil natuurlijk dat je nieuwe meterkast vanaf dag 1 perfect aansluit op de stroomvraag in huis, en dat hij ook berekend is op de toekomst! Bereken dus goed het vermogen van de verschillende apparaten in huis, en verdeel ze slim over de groepen in je meterkast. En weet je niet goed waar je op moet letten? Neem dan een erkend elektricien in de arm die je hiermee kan helpen. Vragen die om de hoek komen bij het inrichten van je meterkast, zijn:
- Hoeveel groepen zijn er nodig om de apparatuur in huis optimaal te laten werken?
- Is een 1-fase groepenkast voldoende of ga je voor een 3-fase model?
- Hoeveel aardlekschakelaars heb je vervolgens nodig, en hoe verdeel je de groepen hieronder?
- Zijn er speciale onderdelen die je wil toevoegen, zoals een krachtstroomgroep of een beltrafo?
Je groepenkast aan laten sluiten
Een groepenkast aansluiten is niet iets wat iedere thuisklusser zomaar zelf kan doen. Daar zul je een professionele elektricien voor moeten inhuren! Zo’n specialist kan de stroom van de verdeelkast afhalen, en ervoor zorgen dat je nieuwe groepenkast vakkundig aangesloten wordt. Daarmee voorkom je gevaarlijke situaties, tijdens de installatie en in de toekomst. Bijkomend voordeel is dat de elektricien mee kan kijken naar de inrichting van de groepenkast: zo weet je zeker dat die 100% veilig in elkaar steekt!