Wanneer moet je een extra groep aanleggen in je groepenkast?

Installateur legt extra groep in groenkast aan

Het aanleggen van een extra groep in je groepenkast kan nodig zijn om de veiligheid van je elektrische installaties en woning te waarborgen. Wanneer je systeem overbelast raakt kan immers kortsluiting en zelfs brand ontstaan! Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je groepenkast uit te breiden? In deze blog bespreken we alles wat je hierover moet weten, zodat jij weet wanneer dit aan de orde is.

Wat is een groepenkast eigenlijk precies?

De groepenkast is het hart van alle elektrische installaties in je huis. Hier komen je stroomkabels binnen. Vervolgens wordt de stroom verdeeld over verschillende groepen. Om die reden wordt een groepenkast ook wel een verdeelkast genoemd. Iedere groep in de groepenkast voorziet, afgebakend, een specifiek deel van je huis van stroom. Zo voorkom je overbelasting en de risico’s die daarmee gepaard gaan, zoals kortsluiting of zelfs brand.

Hoe wordt de capaciteit van je groepenkast en groepen bepaald?

In iedere groepenkast komt 230 volt (V) binnen. Heb je een 1-fase groepenkast? Dan zit daar meestal een hoofdzekering van 35 Ampère (A) in en heb je een maximale belasting van 230 V x 35 A = 8.050 Watt (W). In de meeste nieuwe woningen vind je een 3-fase groepenkast. Deze heeft meestal drie hoofdzekeringen van 25 A in en geldt een maximale belasting van 230 V x 75 A = 17.250 W. Per stop is de maximale belasting over het algemeen 16 A. De maximale belasting van zo’n groep is 16 A x 230 V = 3.680 W. Ga na welke apparaten op welke groepen zijn aangesloten, hoeveel Watt ze vragen en je weet hoeveel ruimte je nog hebt!

Wanneer moeten er extra groepen bij komen?

Als je meer stroom gaat gebruiken dan je huidige groepen aankunnen, moet je een extra groep aanleggen. Kleine apparaten passen vaak nog wel op een bestaande groep, maar sommige apparaten verbruiken zoveel stroom, dat überhaupt een aparte groep aangeraden wordt. Dit geldt voor alle apparaten met een verbruik boven de 2.000 W, zoals wasmachines, drogers, ovens en vaatwassers.

Wanneer moet je een krachtgroep aanleggen?

Daarin kunnen we kort zijn: vrijwel nooit. Niet als het om je woning gaat. Voor zo’n beetje alle apparatuur in huis volstaat een 3-fase groepenkast en in de meeste huizen die na 2010 zijn gebouwd zijn is een 3-fase groepenkast geïnstalleerd Je kunt dus gewoon een standaard extra groep aanleggen, zelfs voor laadpalen, jacuzzi’s en sauna’s. Heb je een bedrijf aan huis waarbij je zware machines of grote ovens gebruikt? Alleen dan heb je een krachtgroep nodig.

Professionele hulp inschakelen

Je hebt nu een beetje kennis over groepenkasten en extra groepen aanleggen. Nu zijn wij geen expert (en jij waarschijnlijk ook niet, anders las je deze blog nu niet), dus raden we je aan een erkende installateur met zegelrecht te raadplegen voor advies en het aanleggen van extra groepen. Zeeman Elektro is zo’n adres. Zij berekenen de belasting van je kast altijd goed door, voeren de klus veilig uit en zorgen ervoor dat alles aan de huidige regels voldoet.

Ga naar de website van Zeeman Elektro >

Gerelateerd bericht

Glucophage (metformin) online kopen Viagra 100mg kopen