Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?

Gazon met graszoden

Een mooie groene tuin realiseer je eenvoudig met graszoden. Dit zijn kant-en-klare rolletjes gras die je eenvoudig legt én verzorgd. Maar hoe pak je dat precies aan? Wij laten je zien dat dit voor vrijwel iedereen zo gepiept is, zodat jij hopelijk genoeg vertrouwen hebt om zelf aan de slag te gaan. Wat heb je nodig? Hoe bereid je je grond voor? Hoe leg je de zoden en welke verzorging hebben deze nodig? Je leest het in deze blogpost.

Wat heb je nodig?

Begin met het verzamelen van het benodigde materiaal. Misschien heb je het één en ander al in je schuur staan of kun je het lenen van een goede buur. Schrijf maar mee:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank
  • Gekarteld broodmes (optioneel)
  • Motorfrees (optioneel)
  • Graswals (optioneel)
  • Bodemtester of pH-meter en kalk (optioneel)

Laten we vooral het belangrijkste niet vergeten: de graszoden zelf! Deze bestel je makkelijk en snel op Topgazon.nl.

Je tuin voorbereiden

Gereedschap verzameld en graszoden besteld? Aan het werk, want Topgazon levert snel! Tenzij je een datum verder in de toekomst hebt afgesproken natuurlijk.

Voordat je de graszoden kunt leggen, bereid je de grond voor. Alle oude rommel moet eruit, zodat je een mooi oppervlak “schone” aarde overhoudt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een graszodensnijder of spade. Met de spade spit je vervolgens de aarde nog eens goed om, zo krijgt de grond meer zuurstof. Daarna maak je de grond los en egaliseer je deze met een hark. Met een plank of wals druk je tot slot de grond aan.

De juiste pH-waarde?

Als je grond te zuur is, kan je gazon niet floreren. De ideale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5. Met een bodemtester of pH-meter kun je dit meten. Is de pH-waarde te laag, oftewel te zuur? Neutraliseer je grond dan met wat kalk.

Graszoden leggen

Is de grond er klaar voor? Hark deze dan nog 1 tot 2 cm los en je kunt gaan uitrollen! Dit is het leukste klusje, je ziet namelijk direct resultaat. Rol altijd de eerste rol uit langs de langste rechte kant. Druk deze goed aan voor je met de volgende rol begint. Graszoden snijd je eenvoudig op maat met je spade óf een gekarteld broodmes. Ziet je oppervlak helemaal groen? Druk alles dan nog een laatste keer goed aan met de achterkant van je spade of graswals.

De eerste verzorging

Blijft het vandaag droog? Geef je gazon dan meteen wat water. Gebruik hiervoor het liefst water uit de regenton, dit wordt beter opgenomen dan kraanwater. Deze stap is erg belangrijk, want het gras mag niet verdrogen. Grasmaaien doe je de eerste week nog niet. Na 7 tot 10 dagen maai je het gras voorzichtig en liever niet korter dan 4 cm. Maai je het gras te kort? Dan kun je de groeipuntjes beschadigen en dat kost je gazon onnodig veel energie.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Wat zeg je ervan? Goed te doen toch? Tijd om je rolmaat erbij te pakken en je bestelling door te geven aan Topgazon. Op hun website lees je nog veel uitgebreider wat je moet doen. Daarnaast zijn ze niet te beroerd om je te adviseren wanneer je nog vragen hebt. Klaar voor de start?

Ga naar Topgazon.nl >

Gerelateerd bericht

Glucophage (metformin) online kopen Viagra 100mg kopen