Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?

elektrische laadpaal

Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?

Overweeg je de aanschaf van een elektrische auto of heb je er zelfs al één? Je zult merken dat een betrouwbaar en makkelijk oplaadpunt een absolute must is voor prettig gebruik van je auto. Dan is het laten installeren van een laadpaal aan huis een slimme zet! Maar waar moet je op letten bij het laten aanleggen van zo’n laadpunt? Hier zijn vijf belangrijke punten om in gedachten te houden.

1) Wallbox of laadpaal?

Stap 1 is de beslissing of je een wallbox, of juist een echte laadpaal wilt laten installeren. Een wallbox is een compacte oplader die aan je muur wordt gemonteerd en direct op je stroomnetwerk wordt aangesloten. Een laadpaal is daarentegen vrijstaand, en wordt buiten je huis geplaatst. Het voordeel van een laadpaal is dat deze vaak een hoger vermogen heeft en meer functionaliteiten biedt, zoals de mogelijkheid om verschillende gebruikers te registreren. Jij kiest waar je voorkeur ligt!

2) Is je meterkast klaar voor je laadpaal?

Een check van je meterkast is een stap die je zeker niet wilt overslaan als je een laadpaal wil laten installeren. Kan jouw groepenkast het benodigde vermogen leveren, of is er misschien sprake van een verouderde installatie? In sommige gevallen is een upgrade van je meterkast nodig, of moet hij zelfs in zijn geheel vervangen worden. Vaak kan een goede elektricien zowel de installatie van je laadpaal, als de check-up van je meterkast verzorgen.

3) Vermogen en stekker afstemmen op je auto

Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, elk met hun eigen specificaties en laadsnelheden. Het is belangrijk om het juiste type laadpaal te kiezen dat past bij jouw behoeften. En bij je budget! Zo zijn er laadpalen met verschillende vermogens, zoals 3,7 kW, 7 kW en 11 kW, die variëren in laadsnelheid.

Ook kun je kiezen tussen een reguliere laadpaal of een zogenaamde slimme laadpaal, die verbonden is met het internet en extra functionaliteiten biedt zoals inzicht in het laadgedrag en de mogelijkheid tot het instellen van laadschema’s.

4) Check je energiecontract

Voordat je een laadpaal laat installeren, is het verstandig om je energiecontract te controleren. Je gaat waarschijnlijk aardig wat meer elektriciteit verbruiken als je eenmaal een elektrische laadpaal thuis hebt: heb je dan nog wel de gunstigste energietarieven? Neem je situaties eens door met je energieleverancier en bespreek of er misschien manieren zijn om te besparen op je energierekening.

5) Ga voor een betrouwbare elektricien

Last but not least, is het van groot belang om een betrouwbare en ervaren elektricien in te schakelen voor het installeren van je laadpaal. Een goede elektricien kan niet alleen de installatie professioneel uitvoeren, maar ook advies geven over de beste locatie voor de laadpaal en eventuele andere elektrische veranderingen die nodig zijn. Zoek naar elektriciens met goede recensies om er zeker van te zijn dat je een betrouwbare professional inhuurt voor deze klus.

Op zoek naar een elektricien waar je op kan bouwen? Een specialist die ruime ervaring heeft met de installatie van elektrische laadpalen en alle benodigde certificaten op zak heeft? Neem eens contact op met Zeeman Elektro en bekijk wat ze voor je kunnen betekenen!

Gerelateerd bericht

Glucophage (metformin) online kopen Viagra 100mg kopen