Drainagebuizen: waar moet je op letten?

Het is een typisch Hollands probleem: grote plassen water verpesten jouw mooie gazon of akker. Regelmatig valt er in ons land in korte tijd zo veel water, dat de grond het simpelweg niet aankan. Supervervelend! Maar wat doe je eraan? De oplossing zit hem in het aanleggen van een goed drainagesysteem. Met de juiste drainagebuizen verlaag je het grondwaterniveau en is een natte tuinbodem voorgoed verleden tijd. Maar welke buizen kies je, en hoe leg je ze correct aan? Je leest het allemaal in deze blog.

Waarom een drainagebuis aanleggen?

Met een drainagebuis pak je een te hoge grondwaterstand aan. Nooit meer tot je enkels in het water! Door dit type buis in de grond te plaatsen, kun je het overtollige water snel afvoeren naar een put of sloot in de buurt. Vaak leg je een heel ondergronds stelsel aan met buizen en hulpstukken, dat evenredig over je grond verdeeld is. De drainagebuis is over de hele lengte geperforeerd, waardoor het water er makkelijk in kan stromen. Ook is de buis vaak voorzien van een omhulling, die het water filtert en verstopping van de buis voorkomt.

Welk type drainagebuis past bij mijn project?

Welk type drainagebuis jij moet hebben, ligt allereerst aan het type grond waar je de buis in gaat aanbrengen. Je wil natuurlijk dat je nieuwe drainagebuis zo lang mogelijk meegaat, en wilt rotten voorkomen. Idealiter helpt het omhulsel van je buis om de instroomweerstand te verkleinen, waardoor het water nog makkelijker afgevoerd wordt. Welk omhulsel kies je dan voor welk soort grond?

  • Zand, veen: drainagebuis met kokos omhulsel
  • Klei: drainagebuis met kunststof omhulsel (bijv. PP450)

Vervolgens kies je de juiste diameter voor je buis: ook die bepaalt of je drainage straks lekker gaat doorlopen. Hoe meer water je wilt afvoeren, hoe groter je buis moet zijn. Een kleinere buis slibt logischerwijs ook eerder dicht met grond of ander vuil.

Hoe leg je drainagebuizen goed aan?

Nu je de juiste buizen te pakken hebt, is een goede aanleg natuurlijk van groot belang om je drainagesysteem goed te laten werken. Om te beginnen leg je een goed drainageplan aan, waarin je de ligging van de buizen vastlegt en bestaande buizen (van bijvoorbeeld nutsbedrijven) in kaart brengt. Vervolgens graaf je een sleuf (minimaal 60 cm diep, max 90 cm) waarin je buis comfortabel past qua diameter: je zorgt verder dat hij mooi vlak en waterpas kan liggen. Tot slot is het afdekken erg belangrijk: je doet dit altijd met een filterende laag, zoals schelpen of grind.

  • Drainageplan opstellen
  • Sleuf graven (min. 60, max. 90 cm diep)
  • Buizen waterpas plaatsen
  • Afdekken met schelpen of grind (filterend)

Het juiste adres voor jouw drainagebuizen

Voor jouw drainagesysteem wil je natuurlijk werken met de beste kwaliteit drainagebuizen. Buizen die voldoen aan duurzaamheidsnormen, en die je dus jarenlang zorgeloos kan laten liggen. Maar waar vind je die? Bij Vriemee vind je niet alleen een assortiment hoogwaardige drainagebuizen, je kunt er ook de juiste hulpstukken en putten direct meebestellen. En het beste nieuws is: alle drainageproducten zijn online te bekijken en bestellen! Zo wordt een drainagesysteem aanleggen wel héél eenvoudig.

Drainagebuizen bestellen bij Vriemee >

Professioneel advies bij drainage aanleggen

Sta je er alleen voor bij de aanleg van je drainagebuizen? Dan is het een beste klus. Soms heb je dan echt even behoefte aan een paar professionele ogen die met je meekijken. Ook dan kan Vriemee je helpen: al jaren geven hun vakkundige medewerkers het beste advies bij het aanleggen van drainage. Laat één van hun professionals eens met je meekijken in jouw drainageplan, en ontdek hoe hun expertise jouw plan naar een hoger niveau kan tillen!

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Glucophage (metformin) online kopen Viagra 100mg kopen