Waar let je op als je textieldoek gaat laten bedrukken?

textieldoek bedrukken eigen ontwerp

Een foto aan de muur, een reclamedoek, een posterpresentatie of een uniek kunstwerk: tegenwoordig kun je alles laten realiseren op textieldoek. Het geeft iedere afbeelding een warme finish en biedt nog vele andere voordelen. Voordat je jouw textieldoek gaat laten bedrukken, is er echter nog wel wat te leren over dit unieke drukwerk: waar moet je allemaal op letten voor het beste resultaat? We leggen het je allemaal uit in deze blog, en helpen jou een doek te maken waar je jaren van kunt genieten!

Waarom kiezen voor textiel?

Textiel is een veelzijdig materiaal, dat zich eenvoudig laat bedrukken met verschillende druktechnieken. Het is ook geschikt voor de grotere producties: doeken van meters hoog en breed zijn geen enkel probleem, omdat het materiaal zo licht van gewicht is. En door jouw print levensgroot (of groter) op te blazen, maak je zeker weten indruk op iedereen die voorbij komt!

Textieldoek laat zich met de juiste hulpmiddelen prachtig strak monteren, en het is ook nog eens makkelijk op ieder gewenst moment te vervangen. Eenmaal opgevouwen neemt het doek nooit meer ruimte in dan een flinke schoenendoos. En omdat het relatief voordelig te produceren is, kun je dus gemakkelijk afwisselen tussen verschillende doeken!

 • Voor grote én kleine producties
 • Lichtgewicht materiaal
 • Levensechte prints
 • Makkelijk te bevestigen en te wisselen
 • Eenvoudig opvouwen en opbergen

1) De textielsoort

Laat je een textieldoek bedrukken, dan moet je allereerst kiezen welke soort textiel het beste bij jouw project past. Jazeker, er zijn talloze soorten textiel, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben! Ga je voor een glanzende, satijnachtige finish of juist een matte? En moet jouw doek geschikt zijn om buiten neer te hangen, of is het uitsluitend voor gebruik binnenshuis? Ook het gewicht per vierkante meter, de sterkte en de doorzichtigheid van de stof zijn belangrijke factoren bij het maken van de juiste keuze.

Voor iedere voorkeur en elke situatie zijn er texturen die wel of juist helemaal niet geschikt zijn. Laat je dus goed adviseren door een specialist, die je kan helpen een goede inschatting te maken van de optimale textielsoort!

2) De printtechniek

Naast de textielsoort is ook de juiste printtechniek kiezen een belangrijk punt voor een optimaal resultaat. Hierbij is het goed om te weten dat iedere druktechniek uitsluitend toegepast kan worden op een select aantal textielsoorten. Ook de afstemming tussen textielsoort en printtechniek is dus belangrijk! Twijfel je wat het beste resultaat oplevert, laat je dan goed adviseren door een specialist.

UV print

Met UV print zorg je voor een sneldrogende, uitstekende hechtende print aan één zijde van het textiel. De hoge kwaliteit van de print komt door de speciale inkt, die in aanraking komt met UV straling en zo verweven raakt met het textiel.

 • Sneldrogend
 • Uitstekende hechting
 • Zichtbaar aan één zijde

Sublimatie print

Met een sublimatie print dringt de kleur diep door in de vezels van het materiaal. Dit zorgt ervoor dat de print aan beide kanten van het textiel te zien is, en niet erg gevoelig is voor krassen. Ga je iets met tekst laten maken? Denk er dan goed om dat het resultaat aan één kant gespiegeld gaat zijn!

 • Tweezijdige print
 • Volle, warme kleuren
 • Extra bestand tegen krassen

3) De bevestiging van het doek

Een textieldoek komt alleen mooi tot zijn recht als hij op de juiste manier bevestigd wordt. Door hem netjes strak te hangen, komt het design extra mooi uit de verf en is het niet te onderscheiden van plaatmateriaal. Bij de keuze voor de manier van bevestigen is het ook goed om na te denken over het gebruik van je doek: blijft hij jaren op zijn plaats, of moet hij eens in de zoveel tijd verwisseld worden?

Als je textieldoek regelmatig plaats moet maken voor een ander ontwerp, is het handig om een flexibele bevestiging te kiezen, zoals een peesafwerking of klittenband. Welke keuzes heb je?

 • Klittenband (op frame)
 • Peesafwerking (in frame)
 • Keder (in frame)
 • Tunnelafwerking (i.c.m. buizen)

Jouw textieldrukwerk in vertrouwde handen

Ben je op zoek naar een specialist die je goed kan adviseren over je textieldrukwerk, en jouw klus met zorg kan uitvoeren? Bij Megavista specialiseren ze zich al jaren in het bedrukken van textieldoek. Ze kunnen je alles vertellen over de verschillende textielsoorten en druktechnieken, en hoe je deze het beste kan combineren. Ze luisteren goed naar je wensen en kunnen deze in samenspraak met jou doorvertalen naar een schitterend eindresultaat. Bekijk de mogelijkheden op hun site, of neem contact met ze op voor meer informatie!

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Glucophage (metformin) online kopen Viagra 100mg kopen