Gras kiezen voor jouw gazon: waar let je op?

gras kiezen

Het gras in jouw tuin is inmiddels wel echt aan vervanging toe. Het is vergeven van mos en onkruid: de echte grasplanten herken je er bijna niet meer tussen. Je kúnt natuurlijk nog een keer aan de slag met kalk, mest en met de verticuteerhark, maar eigenlijk weet je wel beter: dit is niet meer te redden. Liever begin je gewoon helemaal opnieuw. Weg met die ergernis; kom maar door met die verse, groene grasmat! Begin je oude gras maar vast af te graven, dan geven wij je ondertussen vast een aantal tips bij het uitkiezen van je nieuwe grasmat.

Onze tip: ga voor graszoden

In één keer een mooie, groene grasmat aanleggen? Dat willen we stiekem toch allemaal. Geen eindeloos geduld hoeven opbrengen tot jouw grasplantjes eindelijk volwassen zijn en je weer op je gras mag lopen: met graszoden rol je jouw kant-en-klare grasmatten zó uit in je tuin. Even aanwalsen en voilà: daar schittert jouw nieuwe grasmat al! Onkruid krijgt bijna geen kans, omdat de graswortels zo mooi dicht tegen elkaar aan gegroeid zijn. Een goede basis voor een mooi gazon!

  • Kant-en-klare grasmatten
  • Direct een groen uitzicht
  • Onkruid krijgt geen kans

Natuurlijk is er ook binnen de wereld van de graszoden nog weer veel te kiezen. Hoe zorg je ervoor dat je graszoden kiest die bij jou passen? Met deze tips kies je keer op keer voor graszoden waarmee je in no time een gezonde grasmat aanlegt.

1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?

De groeitijd van je graszoden is een bepalende factor in de kwaliteit van het gras. Heeft het langer mogen liggen, dan zijn de graswortels sterker en kunnen de plantjes meer hebben: zijn de plantjes nog te jong, dan liggen verdroging en kale plekken op de loer. Vraag je kweker dus hoe lang de graszoden de tijd hebben gekregen om te groeien: bij minder dan 10 maanden groeitijd moet je deze graszoden niet eens in overweging nemen. En wil je een betere kwaliteit gras? Ga dan voor minimaal 13 tot 14 maanden groeitijd.

2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt?

Dit is een goede kritische vraag om aan je kweker te stellen. Veel graskwekers gebruiken namelijk plastic netten om de graszoden bij elkaar te houden, en vaak is dit een teken van een (te) korte groeitijd van het gras. Een gezonde grasmat heeft namelijk geen plastic netten nodig om één geheel te blijven bij het afsteken! Ga graszoden met plastic netten dus zoveel mogelijk uit de weg: vaak is het een teken van overall slechte kwaliteit van het gras. En daarnaast plaats je ermee plastic in de bodem, wat weer niet erg goed is voor het milieu!

3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt?

Naast het gebruik van plastics in je graszoden is ook het gebruik van chemicaliën tijdens de kweek van je gras een belangrijk item om naar te vragen. Sommige kwekers gebruiken kleine hoeveelheden chemische middelen om het onkruid in je grasmat te bestrijden. Maar anderen maken er ongelimiteerd gebruik van, ook bij het bemesten van je gras!

Jij bepaalt natuurlijk hoe milieuvriendelijk je gazon gekweekt moet zijn, maar spelen er kinderen of huisdieren in je gazon, dan is het gebruik van chemicaliën eigenlijk uit den boze. Je moet er niet aan denken dat ze die giftige stoffen binnenkrijgen!

4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?

Sommige mensen hebben een gazon alleen voor de sier, en bij anderen wordt er elke dag uitgebreid op gestoeid en gespeeld. Dat maakt nogal een verschil voor de grasmat die je kiest! Let er dus bij de aanschaf van je graszoden op dat de kwaliteit van het gras past bij je gebruik van het gazon. Soms is een voordelige groene mat voldoende, maar bij intensief gebruik is het goed om iets meer te investeren in een premium graszode.

Groen en gezond Drents gras, zonder netten

Wil jij graag ruim de keuze hebben bij het selecteren van jouw nieuwe graszoden? Bestel dan bij Topgazon, een op en top Drentse graskweker in het mooie Nooitgedacht. Geen netten en zo min mogelijk chemicaliën: goed gras zonder poespas. Je kunt er voor een voordelige prijs een speelgazon aanschaffen, maar ook gaan voor premium natuurzoden die op een 100% ecologische manier gekweekt zijn. Jij kiest bij Topgazon!

Gerelateerd bericht

Glucophage (metformin) online kopen Viagra 100mg kopen