Snel even de auto pakken als je ergens heen moet: voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld. Maar als jij of één van je gezinsleden te maken heeft met een handicap of een beperking, is die vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend. Vaak is een normale auto niet optimaal ingericht om iemand met een handicap te vervoeren – laat staan dat er plaats is voor hulpmiddelen als een rolstoel of een scootmobiel.
Een rolstoelauto biedt uitkomst: deze aangepaste auto’s zorgen ervoor dat je ook met een handicap of beperking veilig de weg op kunt. Waar je op let als je je op zo’n auto gaat oriënteren? Wij vertellen het je in deze blog!
Zelf rijden of gereden worden?
Waar je allereerst over na moet denken, is of je met jouw handicap achter het stuur kan (en wil) plaatsnemen. Veel mensen vinden de autonomie om zelf te kunnen rijden prettig, en er zijn ook steeds meer aanpassingen die dat uitstekend mogelijk maken. Welke beperking je ook hebt! Heb je al een rijbewijs, ga dan eens met het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) in gesprek over de aanpassingen die nodig zijn om jou weer rijgeschikt te kunnen verklaren.
En wil je liever gereden worden, of laat jouw handicap het niet toe dat je zelf rijdt? Dan is de vervolgvraag of je zelfstandig op een stoel kunt plaatsnemen, of met hulpmiddel en al het voertuig in moet. Dit is bepalend bij het verdere ontwerp van jouw rolstoelauto! Wat je wensen of vereisten ook zijn, een specialist kan je helpen om je rolstoelauto precies voor jou op maat te maken.
Zoveel mensen, zoveel wensen
Het zal je verbazen hoeveel er eigenlijk mogelijk is op het gebied van auto-aanpassingen. Aan iedere beperking is er wel een mouw te passen! De mogelijkheden zijn de afgelopen jaren enorm uitgebreid, waardoor reizen met een beperking veel makkelijker is geworden. Van een simpele handgreep, tot een compleet liftsysteem of een aangepaste besturing van je auto: vraag ernaar bij een gerenommeerd autobedrijf dat zich specialiseert in aangepaste auto’s en geef jezelf je vrijheid terug. Bij auto-aanpassingen kun je onder meer denken aan:
- Gaspedaal op links (of andere pedaalaanpassingen)
- Oprijplaat of -goot
- Handbesturing
- Kofferbaklift, lier of ander hefsysteem
- Dubbele besturing
- Rolstoelverankeringssystemen
- Draaischijf
- Verlaagde bodem of verhoogd dak
Je bestaande auto aan laten passen
Zijn jullie heel tevreden met jullie huidige auto, en zijn er slechts een aantal aanpassingen nodig om er weer veilig mee de weg op te kunnen? Vaak kunnen ook bestaande modellen zo getweakt worden dat je er als gehandicapte goed mee uit de voeten kan. Zeker als het om een bestelauto, of een grotere gezinsauto gaat. Overleg met een specialist wat er mogelijk is met jullie huidige auto, en laat je verrassen!
Belastingvoordeel bij je rolstoelauto
Ben je volledig afhankelijk van je rolstoel, en ga je voor een bestelauto of bus als rolstoelauto? Dan kun je vaak een grijs kenteken aanvragen voor deze auto. Dat levert je jaarlijks aanzienlijk wat voordeel op! Je betaalt minder motorrijtuigenbelasting, en ook bespaar je op de BPM. Weten of jij in aanmerking komt voor deze belastingvoordelen? Ga in gesprek met de Belastingdienst en informeer naar de mogelijkheden van een grijs kenteken.
- Laag tarief wegenbelasting
- Teruggaaf BPM
Een nieuwe rolstoelauto of een occasion?
De laatste belangrijke keuze als je je op een rolstoelauto oriënteert: ga je voor een nieuw model, of een occasion? Natuurlijk is het fijn om een hagelnieuwe auto te hebben die nog niemand voor jou heeft gebruikt, maar een nieuwe auto is financieel gezien niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er ook een levendige occasionmarkt voor rolstoelauto’s, die zeker de moeite waard is om nader te onderzoeken. Elke occasion kun je door een specialist ook weer laten aanpassen naar jouw wensen en vereisten!
Ben jij helemaal klaar voor je eigen rolstoelauto? Neem dan eens een kijkje in het aanbod van Kikkert Rolstoelauto’s. Er zijn altijd veel interessante modellen beschikbaar, of je nu een nieuw of tweedehands model zoekt. Bekijk het huidige aanbod op hun site!